Home
Regio's
Wandelgidsen
Natuurparken
Steden
Wandelroutes
Foto's
Kaarten
Over deze site
Sitemap
Links
Disclaimer
Contact

 

Ook als Ebook

 

Hart van Portugal                    
25 wandelingen door Lissabon en de Estremadura, Coimbra en Beira

Paperback: ISBN 9789074980241
Prijs: € 14,95

Ebook: ISBN 9789081855969
Prijs: € 9,95


      Wat vindt u in deze gids?   |    Routes    |   Colofon   |   Achterkant   |   Recensies

►► Ik wil deze gids bestellen (papieren versie)

►► Ik wil deze gids bestellen (Ebook)


 

 


Wandelen in het hart van Portugal

De wandelgebieden

De 25 wandelingen in deze gids zijn verspreid over drie gebieden:

Coimbra en Beira met een stadswandeling door de beroemde universiteitstad, wandelingen aan de kust bij Figueira da Foz, in de kalkheuvels van de Sicó, met zijn indrukwekkende kloven en grotten, en in de bergen van de Caramulo, Lousã en de Açor.

Estremadura met wandelingen aan de kust bij Nazaré en in de bergen: Serra de Montejunto en de Candeeiros

Lissabon en omgeving met stadswandelingen en natuurwandelingen in het natuurpark Sintra-Cascais


 


Wat vindt u in deze gids?

Natuurparken 
Meerdere routes in twee schitterende natuurparken: subtropische parken, bossen en ruige kliffen in Sintra-Cascais, indrukwekkende kloven en weidse kalkplateaus in de Serra de Aire e Candeeiros. Natuur wordt hier afgewisseld met kleinschalig akkerland en olijfgaarden. Bij Luso loopt u door het schitterende bos van Buçaco.

 Steden 
Stadswandelingen zijn er ook. In Lissabon loopt u langs een aquaduct, naar het Christusbeeld aan de overkant van de Taag, de oude binnenstad en de moderne wijk van de Expo 2000. In Coimbra loopt u via smalle straatje, stegen en trappen naar de oude universiteit. Daarna bezoekt u de kloosters aan de overkant van de Mondego.


Kust
Een flink aantal routes loopt over ruige kliffen en langs het strand. Van een op de klif gelegen bedevaartoord loopt u omlaag naar het vroegere vissersdorp Nazaré. Daar gaat het via straatjes en steegjes naar de visdrogerij op het strand.

 

Bergen
Meerdere wandelingen voeren u door schitterende graniet-, kalk- en schistgebergtes, zoals Candeeiros, Caramulo, Montejunto, Sicó, Boa Viagem, Lousã en Açor.

 

 

Dorpen
In de bergen komt u door dorpen waar de tijd soms lijkt te hebben stilgestaan. Op andere plaatsen liggen ze er verlaten bij. Sommige dorpen zijn geheel in oorspronkelijke stijl gerestaureerd, zoals Piódão in de Serra do Açor.

 

 
Traditionele landbouw
 In sommige berggebieden (Caramulo, Sicó en Açor) is de traditionele landbouw nog niet helemaal verdwenen.

 


Landbouwterrassen
Vooral in de Serra do Açor treft u indrukwekkend  landbouwterrassen aan, waar vroeger maïs werd verbouwd.

 


Wijn en olijfgaarden
In de bergen wandelt u niet alleen door ruige natuur, maar ook door intiem akkerland met wijngaarden (Montejunto) of olijfgaarden (Candeeiros en Sicó).

 


Kloven en grotten
In de kalkgebergtes - vooral Candeeiros en Sicó - wandelt u door indrukwekkende kloven en langs grotten.

 

 

Windmolens
In de bergen van de Montejunto en de Candeeiros loopt u langs rijen typisch Portugese  windmolens.

 


In deze gids wordt ook aandacht besteed aan de pelgrimsroute van Lissabon via Fátima en Porto naar Santiago de Compostela (Via Lusitana / Caminho Português).

 

 

 

 

 

 

 

 Colofon

Tekst:
Roel Klein & Bert Stok (m.m.v. Jan Erik Burger)

Foto's:
Bert Stok, Roel Klein, Marjolein van Dijk, Marc v.d. Berg en Agaath Klein

Kaartjes:
Roel Klein & Bert Stok

Uitgeverij Op Lemen Voeten, 2016


Recensies vorige uitgave (2009)

Uit: Reviews op bol.com

Ontdek Portugal

Erg leuk en duidelijk boekje. Mooie wandelingen, waar niet veel toeristen langs komen. De wandelingen die wij gemaakt hebben, in de buurt van Sintra, waren erg duidelijk beschreven. Ook veel achtergrond informatie. Zeker een aanrader.

D. Wilms, Emmen

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uit:  'te voet', wandelkrant van Nederland (juni 2009)

...laatste Voetwijzer in deze baanbrekende, smaakmakende en goed gedocumenteerde Portugal-serie...


Bij het verschijnen van hun Voetwijzer 9 voor Noord-Portugal schreven de Portugalkenners Bert Stok en Roel Klein dat ze alleen nog de streek tussen Lissabon en Coimbra in een wandelgids moesten beschrijven; dan zou hun in 1993 begonnen Portugal-project afgerond zijn. In juni 2009 was het dan zover en kon deze gids gepubliceerd worden onder de titel Hart van Portugal. Een beetje verwarrend op het eerste gezicht: want er bestaat al een gids voor Midden Portugal van hun hand (Voetwijzer 11).

Bij nader inzien blijken ze het Historisch Hart van Portugal te bedoelen, tussen de Taag en de Mondego. En dat ligt toch meer in het kustgebied dan in het bergachtige binnenland rond de Serra Estrela. Want daar lagen de havensteden, daar werd in bepaalde perioden veel geld verdiend en uitgegeven, daar lagen de machtscentra, daar verrezen stijlvolle paleizen, parken, kloosters, kerken, kapellen, stoere kastelen, forten en kazernes. En daar valt nog steeds veel te zien en te beleven. Al wandelend door de oude, historische binnensteden van Lissabon, Coimbra, Óbidos. En daarbuiten in het groene en koele natuurpark Sintra-Cascais, langs de kliffen- of zandstrandrijke kusten van Nazaré, Peniche, in de valleien, canyons, schist- en granietdorpen van de talrijke serra's aan de kust en aan weerszijden van de Mondego. Ik ken dit historisch hartje van Portugal vrij goed. En ik moet zeggen dat beide senhores een goede neus voor bijzondere plekken hebben - plekken die ik zelf nog niet kende. Zoals het aquaduct van Lissabon, de koninklijke ijsfabriek bij de top van de Montejunto, de zoutpannen bij Figueira da Foz, het kalkrijke natuurpark Serras de Aire e Candeeiros, de doorgaande wandelroute langs de Taag van Lissabon naar het bedevaartsoord Fátima. Reden te meer voor Portugalgangers om ook de laatste Voetwijzer in deze baanbrekende, smaakmakende en goed gedocumenteerde Portugal-serie aan te schaffen!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uit: boekrecensies van hiking-site.nl

Roel Klein en Bert Stok maken hun serie van wandelgidsen (Voetwijzers) over Portugal compleet met deze vijfde gids alweer met beschrijvingen van de wandelmogelijkheden in dit Zuid Europese land. Dit keert zijn de wandelingen gesitueerd in het historische hart van Portugal, dus in de omgeving van Lissabon en de streek ten noorden van deze hoofdstad.

Kenners en liefhebbers tegelijk
De auteurs hebben jaren geleden een tijdje in Portugal gewoond om daar wetenschappelijk onderzoek te doen. Uiteraard volgde daar een verslag van, maar ze wilden meer. Ze wilden ook andere mensen laten weten hoe mooi het land is en hoeveel verschillende wandelmogelijkheden er wel niet zijn. Ze wilden hun liefde voor de natuur overbrengen aan andere wandelaars. En dat is ze gelukt met de verschillende Voetwijzers die ze inmiddels hebben geschreven. Ook als je deze vijfde gids over Portugal doorleest kun je gewoon voelen dat ze ontzettend veel houden van het land dat ze beschrijven. Bovendien is hun kennis over het gebied fenomenaal, waardoor je als wandelaar ook veel plaatsjes krijgt voorgeschoteld die niet in veel andere wandelgidsen terug te vinden zijn.

Informatie en routebeschrijvingen gescheiden
In de gids zijn de routes steeds gegroepeerd. Per groep is er eerst een inleiding, met daarin informatie over de betreffende streek. In de daarop volgende routebeschrijvingen wordt er vervolgens geen extra informatie meer gegeven, maar wordt enkel de relevante informatie voor het volgen van de route opgenomen. Daardoor zijn de beschrijvingen goed te volgen, terwijl je na het doorlezen van de inleidende informatie een goed idee hebt over wat je in de betreffende streek/regio kunt verwachten.

Van bergwandelingen tot pelgrimstocht
De 25 wandelingen die in deze gids worden besproken zijn ook lekker divers. Zo wandel je niet alleen door kleine dorpjes, maar ook door grote steden. Wandel je soms door de bossen, terwijl je andere keren juist kunt genieten van verre uitzichten. Zelfs een deel van een gemarkeerde route naar Fátima is opgenomen in deze gids, zodat pelgrims in spé kunnen kiezen om een rustigere route te nemen dan veel anderen dat tot op heden nog steeds doen om in dit pelgrimsoord te komen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uit: Op Pad (nr. 5, 2009)

Kersverse gids met 25 wandelingen (9-19 km) door Lissabonen de Estremadura, Coimbra en Beira.

Auteurs Roel Klein en Bert Stok ontwikkelden zelf de wandelingen. Ze geven tips voor openbaar vervoer, handige links en leuke achtergrondinformatie. Met deze vijfde Portugal-gids (Voetwijzer 13) is nu bijna heel Portugal gedekt.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Zie ook: Trouw: In het land van de Fado (september 2009)

Artikel van Haro Hielkema (interview auteurs)© 1996-2016, Roel Klein & Bert Stok tenzij anders vermeld