Wandelen in Portugal

 
 
 

Home
Regio's
Wandelgidsen
Natuurparken
Steden
Wandelroutes
Foto's
Kaarten
Over deze site
Disclaimer
Links
Sitemap
Zoeken
Contact 


De Spaanse grens
, tussen de Douro en de Taag
             Routes

Wie het ommuurde dorp Castelo Mendo, strategisch gelegen op een rotskam, ziet liggen, waant zich even in de middeleeuwen. De portwachters zijn geen leeuwen, maar twee uit steen gehouwen varkens, die gek genoeg hun kop missen.

Castelo Mendo is één van de tien dorpjes die de status van 'aldeia histórica'  (historisch dorp) verkreeg, omdat het bijna ongeschonden de moderne tijd overleefde.

Castelo Mendo


Monsanto is ook zo’n dorp. U wandelt door nauwe straatjes, waar de huizen tegen de rotswanden zijn gebouwd, of zelfs helemaal onder de rotsen liggen verscholen. Langs de Spaanse grens heeft elk dorp of stadje zo zijn eigen kasteel. Die van Sortelha en Pinhel maken nog steeds een onoverwinnelijke indruk. Anderen liggen, overgroeid door planten, romantisch te verkommeren op hun kasteelheuvel.

Zo’n kasteelruïne vindt u ook bij Castelo Melhor op de hoogvlakte bij de Douro. Daal bij Vila Nova de Foz Côa de hoogvlakte af en volg de verlaten spoorlijn langs de rivier. Met een beetje fantasie hoort u nog het gepuf en gefluit van de locomotieven, weerkaatst tegen de met wijnstokken en amandelbomen begroeide hellingen.


Natuurpark
Een van de jongste natuurparken van Portugal is het Parque Natural do Tejo Internacional. Dit natuurpark aan de Taag is onder andere in het leven geroepen ter bescherming van de zwarte ooievaar, de monniksgier en de steenarend.

 


Routes   

De routebeschrijvingen inclusief achtergrondverhalen en regio-informatie vindt u in:

Midden-Portugal - 26 wandelingen

Meer informatie over de routes in dit gebied is te vinden op het kaartje hieronder:
                                                  

Klik op het kaartje voor vergroting

 

 

 

 

Complete routebeschrijving

Klik hieronder voor het achtergrondverhaal + routebeschrijving van:

De Douro: spoorlijn en portwijn
Spanje - Hinojosa de DueroFoto's Klik hier voor meer foto's van dit gebied                                               Top
 


Wandelen in Portugal © 1996-2011, Roel Klein & Bert Stok tenzij anders vermeld